matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
f. homograficzna
bla bla:
px−3
Funkcja homograficzna f jest określona wzorem f(x)=
, gdzie p∊R jest parametrem i
x−p
|p|≠
√
3
Wyznacz wszystkie wartości parametru p dla których w przedziale (p,+∞) funkcja f jest malejąca.
16 sty 20:35
Eta:
Należy zapisać f(x) w postaci kanonicznej:
px −p
2
+p
2
−3
p( x −p) +p
2
−3
p
2
−3
f(x)=
=
= p +
x −p
x −p
x −p
wektor przesunięcia jest u= [p,p] to funkcja jes malejaca w przedziale (p, ∞) jeżeli licznik p
2
−3 >0 to (p−
√
3
)( p+p[3})>0 =>
p€ (−∞, −
√
3
) U (
√
3
, ∞)
17 sty 00:47
bla bla:
dziekuje
Eto
17 sty 01:22
Eta:
17 sty 02:03