predkość
azkaban: Punkt porusza się ruchem prostoliniowym z prędkością v(t)=t*√t+1 Oblicz średnią prędkość w
czasie pierwszej godziny ruchu oraz drogę w czasie drugiej godziny ruchu.
30 sty 14:57
Adamm: ∫01t*√t+1dt dla pierwszej
∫12t*√t+1dt dla drugiej
30 sty 15:08
azkaban: Nie ma znaczenia że liczymy w jednym drogę a w drugim prędkość?
30 sty 15:14
Adamm: liczymy wartość średnią funkcji v(t) na przedziale od a do b (a=0, b=1)
akurat ułożyło się tak a nie inaczej, nic nie poradzę
30 sty 15:16
Adamm: całka od a do b oczywiście
30 sty 15:17