Oblicz pochodną
Norbert: Pochodna:
Mi wyszło
Jednak potem mam znaleźć ekstrema i monotonicznosc.
Przy liczeniu f'>0 i f'<0
wychodzi mi 4>lnx i 4<lnx
Totalnie nie wiem o co chodzi i co teraz. Ktoś wytłumaczy? Bo nawet jak 4 zamienie na e
4 to i
tak jest to dziwne
30 sty 14:39
Jerzy:
f'(x) = 0 ⇔ lnx = 4 ⇔ x = e4
30 sty 14:41
Jerzy:
W punkcie: x = e4 , pochodna zmienia znak z dodatniego na ujemny,
a więc funkcja osiąga maksimum.
30 sty 14:42
Norbert: A czyli prościej niż myślałem

Dzięki wielkie!
A mam do obliczenia wklęsłości, wypukłości i p. przegięcia funkcji:
f(x)= x* e
(−1/x
2)
pochodna wyszła mi brzydka (moim zdaniem) = e
(−1/x
2) − 1/x
4*e
(−1/x
2)
podwójna pochodna wyszła: −1/x
4*e
(−1/x
2) − 1/x
8 * e
(−1/x
2) i tak dalej...
Czy to jest dobrze czy robie coś totalnie złego?
30 sty 14:53
30 sty 15:00