równanie diofantyczne 2 niewiadomych
Fin: Rozwiązać równanie diofantyczne:
5x + 22y = 18
Jak się zabrać za takie coś?
30 sty 14:32
Jerzy:
Brak rozwiązań.
30 sty 14:39
Adamm: rozwiązania istnieją ponieważ NWD(5, 22)|18
30 sty 14:42
Adamm: 5x+22y=1
22=4*5+2
5=2*2+1
1=5−2*2
1=5−2*(22−4*5)
1=9*5−2*22
x0=9, y0=−2
rozwiązaniem 5x+22y=18 jest więc
x0=162, y0=−36
30 sty 14:47
Jerzy:
Racja
30 sty 14:49
Fin: Wszystko rozumiem oprócz ostatniej linijki

jak zostało wyliczone x
0 = 162 oraz y
0 = −36?
30 sty 14:51
Adamm: 5*9+22*(−2)=1 \*18
5*162+22*(−36)=18
30 sty 14:53
Fin: Bardzo dziękuję, wszystko jasne!
30 sty 14:53