MagdaTychy: Zad 1
O jaki co najmniej kąt należy pochylić płytę szerokości 1,20m wnoszoną przez drzwi mające
szerokość 0,8m.
Zad 2
Oblicz pole równoległoboku którego boki mają długość 3 i 4 cm i tworzą kąt 45stopni.
Zad 3
Otwór okienny ma kształt prostokąta o bokach 80cm i 50cm przy czym nad krótszym bokiem
znajduje się półkole.Ile wynosi pole otworu.
Zad 4
Oblicz pole trapezu którego przekątne dzielą się w stosunku 2 do 3 mają długości 12cm i
15m, oraz tworzą kąt prosty.
7 lis 16:40
MagdaTychy: zadania z trygonometrii
z góry bardzo dziękuje za uratowanie życia
7 lis 16:41
coco: zad1/
0,8 8 2
cos α = ------- = --- = --- = 0,6666
1,2 12 3
odczytasz z tablic
α ≈ 48 st
zad 2/ p równoległ = a * b * sin α α -- kąt między a i b
P = 3*4 * sin 45st
P = 12 * V2/2 = 6 V2 cm kw.
zad3/ w skład pola wchodzi połowa pola koła o
promieniu r = 40 cm
Pk = π r kw.
oraz pole prostokata
P = a*b
pole tego okna to
Pok = 0,8 *0,5 + 3,14 *0,4 *0,4
Pok = 0, 4 + 0,25 = 0, 65 m kw
zad4/ narysuj rysunek ,bo ja nie mog Ci narys.

otrzymasz cztery Δ -ty prostokątne
Δ-ąt ten przy gornej podstawie ma wymiary
dwie przyprostokątne 5 cm i 4 cm
przeciwprostokatna to szukane "b"
podobnie drugi Δ-ąt
przy donej podstawie przyprostokątne
8 cm i 10 cm
i szukana podstawa dolna "a"
z tw. Pitagorasa
do pierwszego Δ-ta b kw = 25 +16 = 41 → b = V41 cm
do drugiego a kw. = 100 +64 = 164 → a = V164 = 2 V41 cm
nie napisane jaki to trapez (czy równoramienny

)
byłby prościej

n sprawdź

i mi napisz to Ci dokończę zad w zależnościod treści
OK
7 lis 17:48
MagdaTychy: no własnie nic nie pisze

tyllko to co wyzej napisałam to jest całe zadanie
7 lis 20:09
coco: OK

dokończymy widocznie trapez róznoramienny
7 lis 20:15
coco:
Sorry

! nie zauważyłam,że przekątne 2 do 3 (wziełam 2 do 1) :

jestem juz b. zmeczona

trzeba to poprawić popróbuj
bardzo podobnie
7 lis 20:55
MagdaTychy: hmm.. a w zad 3 jest r=40 a skąd te 40 się wzięło
7 lis 22:29
coco:
bo szerokość okna = 80 cm
więc średnica półkola też = 80 cm
no to promień = 40 cm

spadam już mam dośyć na dzisiaj wybacz Madziu
7 lis 22:36