Rozwiaz rownanie diofantyczne: 25x + 10y +14z = 3
Andrzej: Rozwiaz rownanie diofantyczne: 25x + 10y +14z = 3
30 sty 13:08
Jerzy:
x = −1
y = 0
z = 2
30 sty 13:24
jc:
25 x + 10y + 14 z = 3
jednym z rozwiązań jest x=−1, y=0, z=2.
5 (5x + 2y) + 14 z = 3
Tak chyba można opisać wszystkie rozwiązania
x=−1+t+2s
y= −2t−5s
z= 3−5t
30 sty 13:24
Andrzej: Hmm, co to jest t oraz s?
30 sty 13:56
Andrzej: Ja robię tak:
t = 25x + 10y
t + 14z = 3
t
0 = 3
z
0 = 0
t = 3 + 14a
z = −a
25x + 10y = 3 + 14a
NWD(25, 10) Kombinacja liniowa:
25 = 2 * 10 + 5
10 = 2 * 5
I tutaj nie mam pojęcia co dalej
30 sty 14:07
jc: t, s to dowolne liczby całkowite (parametry).
30 sty 14:10
jc: Andrzej, to 25 x + 10y + 14 z = 3 jest równanie płaszczyzny,
która zawiera nieskończenie wiele punktów kratowych (3 współrzędne całkowite).
Stąd 2 parametry.
30 sty 14:12
Andrzej: jc, a jak wzyanczyłeś te wszystkie rozwiązania, np:
x = −1 + t + 2s?
30 sty 14:15
Jerzy:
No nie bardzo ... t = 0 , s = 0 ... i nie działa
30 sty 14:21
Andrzej: z = 2 − 5t ?
30 sty 15:01
Jerzy:
Też nie ( podstaw: t = s = 1 )
30 sty 15:06
Andrzej: x = 9 + 14a + 2b
y = −18 − 28a − 5b
z = −3 − 5a
dobrze?
30 sty 16:34
jc: Poprawiłem
Jeśli
x=−1−2t+2s
y=−2t−5s
z=2+5t
to
25x + 10y + 14z = 3
30 sty 21:44
Andrzej: ziomuś możesz powiedzieć jak do tego doszedłeś? rekurencyjnie?
30 sty 21:50