Uzasadnij
Xbvzc: Uzasadnij, że jeśli ab>2 to a4+b4>8
30 sty 12:52
jc:
(a2−b2)2 ≥ 0
a4 + b4 ≥ 2a2b2 = 2(ab)2 > 2*22 = 8
30 sty 13:02
30 sty 13:09
Jerzy:
@Krzysiek ... nie ma założenia,że b > 0
30 sty 13:11
Krzysiek: I?
30 sty 13:22
Jerzy:
Dzielenie nierówności: ab > 2 przez b , jest nieuprawnione.
30 sty 13:25
Krzysiek: Jeśli b jest ujemne, to a też.. Więc na to samo wychodzi.. Mogę bez problemu podzielić
30 sty 13:31
zef: jeśli a=−2, b=−4
To wiadomo że ab>2, bo 8>2
ab>2 i jeżeli podzielimy przez b to mamy
Co daje nam sprzeczność więc sposób w który zrobił Krzysiek jest błędny
30 sty 13:36
Jerzy:
| | 2 | |
(−1)*(−3) > 2 , ale: (−1) > |
| to już sprzeczność . |
| | −3 | |
30 sty 13:40
Krzysiek: no dobra, to inaczej
ab>2
a
2b
2>4
30 sty 13:45
Jerzy:
Teraz to co innego
30 sty 13:48