matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Marcin:
Pomocy
! tgα=4/3 sin<0 wyznacz tg(α+45)
jak to rozwiązać wiem że sinα=−4/5 i cosα=−3/5
16 sty 20:02
rogal:
wystarczy skorzystać ze wzoru na tg(α+β)
tgα+tg45
4
+1
3
4
czyli : tg(α+45)=
=
=U{
1−tgα*tg45
4
1−
*1
3
3
3
3
4
+
}{
−
}=...=−7
3
3
3
16 sty 22:15