1 | √3 | |||
1) (z − 1)4 = | +i | |||
2 | 2 |
3 | 4 | |||
2) (2z − 2)4 = ( | − i | )8 | ||
5 | 5 |
1/2 | ||
|P| = √1/4+3/4 = 1, arg(P) = arccos( | ) = 60st = π/3 | |
1 |
2π | ||
|z−1| = 4√|P| = 1, arg(z−1) = arg(P)/4 + | *k, k∊[0,3] | |
4 |
π | π | |||
czyli teraz pozostaje |z−1|*(cos(arg)+i*sin(arg)) = cos | + isin | |||
3 | 3 |
π | π | |||
4√(cos | + isin | ) | ||
3 | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |