matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciagu
przemo:
obliczyć granicę funkcji w +
∞
3x+1
(
)
6x
3x+2
30 sty 10:44
Jerzy:
3x + 2 − 1
1
6x
= lim(
)
6x
= lim(1 −
)
k
, gdzie k =
3x + 2
3x+2
3x+2
i lim k = 2 Zatem .. lim ....= (e
−1
)
2
= e
−2
30 sty 10:53