wklęsłość i wypukłość funkcji
;(: Wklęsłość,wypukłość i punkt przegięcia dla f(x) = 1−ln[(x2)−4]
30 sty 10:41
Jerzy:
1) Dziedzina i druga pochodna.
30 sty 10:47
;(: a mógłbyś mi to policzyć ?
30 sty 10:52
Jerzy:
Na egzamin/kolkwium też iść za Ciebie ?
30 sty 10:55
;(: po to jest to forum żeby pomóc i pokazać jak rozwiązać dany przykład jeśli nie umie się danego
przykładu policzyć . A skoro nie jesteś chętny do pomocy to po co się tutaj udzielasz. Żeby
zrozumieć to trzeba zobaczyć jak to rozwiązać. Bo jak się nie umie to się nie rozwiąże.
30 sty 11:03
Jerzy:
Brawo ..."żeby pomóc"
Podejmij przynajmiej próbę , a nie czekaj na gotowca , bo ode mnie na pewno nie dostaniesz.
Ja Ci chętnie pomogę , ale daj coś od siebie
Spróbuj policzyc przynajmniej pierwszą pochodną
30 sty 11:06
Adam4124: Mistrzem nie jestem ale tak:
1. Dziedzina jest rzeczywista
2. Pochodna ln(t) = 1/t
Teraz sobie podstaw i wyjdzie ci prosta pochodna.
30 sty 11:08
Jerzy:
@Adam4124 ... a słyszałeś coś o pochodnej funkcji złożonej ?
30 sty 11:12
Jerzy:
Pomijając fakt,że nie potrafisz wyznaczyć prostej dziediny.
30 sty 11:12
Adam4124: A no racja. Dziedzina:
(x2)−4>0 musi być.
30 sty 11:17
piotr: f'(x) = −(2 x)/(−4 + x2)
f''(x) = (2 (4 + x2))/(−4 + x2)2
30 sty 13:28
hello: czy przy pochodnej
f''(x) = (2(x2+4))/(x2−4)2
jest brak punktów przegięcia?
30 sty 17:25
john2: brak
30 sty 17:38