Wskaz punkty, w których funkcja nie jest rózniczkowalna
mario: Wskaz punkty, w których funkcja nie jest rózniczkowalna (o ile takie istnieja).
W punktach nierózniczkowalnosci oblicz wartosci obu pochodnych jednostronnych.
y = |x
3 + x
2|
Nie za bardzo wiem jak wskazać ten punkty. Policzyłem tylko pochodną
30 sty 09:48
mario: heeelp
30 sty 12:01
Jerzy:
No ... skoro policzyłeś pochodną ( nie wiem jakim cudem jest taka jak napisałeś ! ),
to znaczy ,że funkcja jest różniczkowalna w całej dziedzinie.
30 sty 12:04
karty do gry: y = x2|x − 1|
Nie jest rózniczkowalana w x = 1 , sprawdź to licząc pochodne jednostrone z definicji.
30 sty 12:06
mario: nie rozumiem skąd wziął się i czym jest zapis y=x
2|x−1|
30 sty 14:01
Jerzy:
Ix3 + x2I = Ix2I*Ix − 1I = x2*Ix−1I
30 sty 14:02
mario: a nie powinien być + w wartości bezwzględnej ?
31 sty 01:22
mario: *edit. wydaje mi się że powinno być |x
3+x
2|=x
2*|x+1|
| | 3x3+5x2+2x | |
wtedy pochodna z tego to |
| |
| | |x+1| | |
więc w pkt x=(−1) funkcja nie jest różniczkowalna(DLATEGO ŻE ZERUJE MIANOWNIK, TAAK


)
| | 3x3+5x2+2x | |
licze Lim x−−>(−1)prawej |
| = 1 |
| | |x+1| | |
| | 3x3+5x2+2x | |
licze Lim x−−>(−1)lewej |
| =(−1) |
| | |x+1| | |
31 sty 01:47
Jerzy:
Co Ty wypisujesz ? Z jakich wzorów liczysz pochodne ?
f(x) = x
2*|x + 1I
Funkcja nie jest różniczkowalna w punkcie x
o = −1
Aby to wykazać , wystarczy pokazać,że funkcja f(x) = |x + 1|
nie ma pochodnej w punkcie x
o = −1
Liczymy granice ilorazu różnicowego ( prawo i lewostronną )
| | f(xo+h) −f(xo) | | |−1 + h +1I − |−1 + 1I | |
limh→0+ |
| = limh→0+ |
| |
| | h | | h | |
| | IhI | | h | |
= limh→0+ |
| = lim |
| = 1 |
| | h | | h | |
| | |h| | | −h | |
Granica limh→0− |
| = lim |
| = −1 |
| | h | | h | |
Zatem nie istnieje granica ilorazu różnicowego , więc funkcja nie ma pochodne
w punkcie x
o = −1
31 sty 08:38