Równania
Jsnagzb: Znaleźć równanie parametryczne i krawędziowe prostej:
a) przechodzącej przez punkty A(−3, 4, 1), B(0, 2, 1)
b) przechodzącej przez punkt P(3, −1, 2) i przecinającej prostopadle oś Oy.
Proszę o rozpisanie, gdyż nie rozumiem tego 😢
30 sty 00:34
Jack: a)
Wektor kierunkowy prostej to wektor AB
Punkt należący do prostej to pubkt A albo B wybierz sobie.
Podstaw do wzoru i koniec
30 sty 00:38
Jsnagzb: Do jakiego wzoru?
30 sty 00:41
Jerzy:
a)
v→ = [0 + 3 ,2 − 4,1 − 1] = [3,−2,0]
Szukana prosta:
x = −3 + 3t
y = 4 − 2t
z = 1
30 sty 08:51