1 | ||
∫ | dx | |
(x−1)x2 |
A | Bx+C | −1 | x−1 | ||||
+ | = | + | |||||
x−1 | x2 | x−1 | x2 |
x | 2 | |||
=ln | + | |||
x−1 | x |
−1 | x−1 | 1 | |||
+ | ≠ | ||||
x−1 | x2 | x2(x−1) |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
= | ( | − | ) = | − | − | ||||||||
x2(x−1) | x | x−1 | x | x−1 | x | x2 |
1 | t | 1 | ||||||||||
... = − ∫ | dt = − ∫ | dt = ∫ dt + ∫ | dt = t + ln|t| + C =... | |||||||||
| 1−t | t−1 |
x2−2x(x−1)+(x−1)2 | ||
∫ | dx | |
(x−1)x2 |
dx | dx | x−1 | ||||
∫ | −2∫ | +∫ | dx | |||
x−1 | x | x2 |
dx | dx | dx | dx | |||||
∫ | −2∫ | +∫ | −∫ | |||||
x−1 | x | x | x2 |
dx | dx | dx | ||||
∫ | −∫ | −∫ | ||||
x−1 | x | x2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |