macierze
Sta2zeK: Prosze o pomoc w rozwiazaniu( probowalem Gaussem to policzyć Cramerem wychodzi wyznacznik
glowny 0 doszedlem do miejsca ze ten uklad jest sprzeczny ale pytaja dla jakich konkretnie
abcd jest sprzeczny)
Dla jakich wartości parametrów a, b, c, d, podany układ równań
liniowych jest sprzeczny
x + y = a,
z + t = b,
x +z = c
y + t = d.
29 sty 23:30
jc:
x + y = a,
z + t = b,
x +z = c
y + t = d.
x+y+z+t = a+b = c+d
Jeśli a+b ≠ c+d, to nie mamy rozwiązania.
x + y = a,
z + t = b,
x +z = c
x = parametr
y = a − x
z = c − x
t = b − c + x
29 sty 23:37
jc: Oczywiście rozwiązanie w przypadku, kiedy a+b = c+d.
29 sty 23:38
Sta2zeK: dziekuje za to rozwiazanie zapytam jeszcze czy gdybym chcial zrobic to zadanie macierzami
(nie wiem jak ja tu wstawic) otrzymamy takie cos:
1100|a
0011|b
1010|c
0101|d
Widzisz moze jakies rozwiazanie tego problemu tym sposobem?
29 sty 23:50
jc: Jak usuniesz litery i dopiszesz cyfry będziesz miał po swojemu, tylko po co?
Tak bardzo Ci x,y,z,t przeszkadzają?
29 sty 23:53
Sta2zeK: Problem jest wlasnie w tym ze zadanie to jest w dziale macierze jako zadanie do kolokwium i gdy
dostane takie bede musial rozwiazac je macierza
29 sty 23:58
Sta2zeK: w jaki sposob moge usunac litery z tej macierzy zeby wyznaczyc te parametry
29 sty 23:59
jc: zwyczajnie, jak jest x, stawiasz w pierwszej kolumnie 1 itp.
Litery a,b,c,d pozostawiasz.
30 sty 00:35