zbieznosc szeregu
Arius: Prosze o wyjasnienie czy tutaj jest blad?
https://www.matematyka.pl/154256.htm
Chodzi mi o 3 przyklad czyli szereg
Jak dla mnie jest on zbiezny, a na stronce podaja ze rozbiezny
I pytanie czy mozemy go oszacowac np
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ≤ |
| = |
| |
| a on jest zbiezny z Dirichleta? |
| 3n+2 | | 3n | | 3 | | n | |
29 sty 23:19
Arius: a nie 1/n nie jest monotoniczny. W takim razie jak go szacujemy?
29 sty 23:21
Arius: czy po prostu wiemy ze 1/3n jest zbiezny
29 sty 23:21
Adamm: 1/n jest rozbieżny
29 sty 23:23
Adamm: | | 1 | |
∫1∞ |
| dx = limt→∞ lnt = ∞ |
| | x | |
ponieważ całka jest rozbieżna to szereg także
29 sty 23:44
Adamm: można też wziąć ciąg sum częściowych i wykazać że jest on rozbieżny
ciąg sum częściowych jest rosnący, więc musi mieć granice skończoną lub nie,
taką samą ma podciąg
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
S2n= |
| + |
| + |
| +...+ |
| ≥ |
| + |
| + |
| + |
| +...+ |
| = |
| | 1 | | 2 | | 3 | | 2n | | 1 | | 2 | | 2 | | 4 | | 2n | |
z twierdzenia o dwóch ciągach lim
n→∞ S
n =
∞
zatem szereg rozbieżny
29 sty 23:49