BŁAGAM O POMOC REGUŁA de-hospitala
aZaRRRd: Oblicz reguła de−hospitala

limx−>−
∞=xln(e
x+1)
obstawiam że muszę wyciągnąć przed nawias e
x
29 sty 22:38
daras: ciekawe jak?
29 sty 22:58
aZaRRRd: no nw jak nw wogóle jak mam za to sie zabrac przegladalem 10x kurs etrapeza o tej regule i
neistety nie za duzo wywnioskowalem co do tego przykladu
29 sty 23:07
aZaRRRd: Nikt nie poradzi
30 sty 09:22
30 sty 09:31
aZaRRRd: wychodze na coś takiego e
x/e
x+1/−x
−2 co to dalej zrobic ?
30 sty 10:23
Jerzy:
| | ex*x2 | |
= lim ( − |
| ) ... i dalej reguła H. |
| | ex + 1 | |
30 sty 10:48
aZaRRRd: wtedy mam ex*x2+ex*2x/ex to potem wyciągam przed nawias ex skracam z dolem wstawiam i
wszystko gra i buczy?
30 sty 11:12
Jerzy:
Tak.
30 sty 11:21
Jerzy:
Tylko zgubiłeś minus !
30 sty 11:23
aZaRRRd: tobie też wyszło +
∞
?
30 sty 11:24
Jerzy:
Patrz wyżej.
30 sty 11:25
aZaRRRd: hmmm najpierw jest ten minus potem −∞/−∞ +(−∞)*(−∞/−∞)
30 sty 11:28
Jerzy:
limx→−∞ [ − (x2 + 2x)] = ?
30 sty 11:29
aZaRRRd: jakim cudem skróciły ci się 2 ex u góry jak u dołu jest jedno aaaaaaaaaaa ......


ja potraktowałem te 2 składniki osobno i z jednego wyciagnolem e
x i z drugiego przy czym
tylko jedno mi się skróciło a drugie zostało sprawa wyjaśniona ! Wielkie dzięki
30 sty 11:33