Wynik całki nie do końca zgadza się z odpowiedzią
Bezradny_Student: Witam, mam do policzenia taką całkę:
∫x
3*(x
2−1)
7 *dx
a wynik mi wyszedł taki:
116*(x
2−1)
8* x
2 −
18*
118*(x
2−1)
9+C
A w odpowiedziach i wolframie alfa wychodzi podobnie tylko, że bez x
2 i −
18
Całkę przeliczałem już 3 razy i cały czas ten sam wynik
29 sty 21:40
Adamm: oblicz pochodną z twojego wyniku i sprawdź czy wyjdzie x3(x2−1)7
jeśli nie to jest źle, jeśli tak to jest dobrze
29 sty 21:48
Mariusz:
∫x((x
2−1)+1)(x
2−1)
7dx
| 1 | |
| ∫2x((x2−1)8+(x2−1)7)dx |
| 2 | |
x
2−1=t
2xdx=dt
| | 1 | | 1 | |
= |
| (x2−1)9+ |
| (x2−1)8+C |
| | 18 | | 16 | |
29 sty 21:53
Bezradny_Student: Czy ktoś mi wyjaśni, czemu pochodna z:
116*(x2−1)8+118*(x2−1)9
jest taka sama jak z:
116*(x2−1)8*x2−18*118*(x2−1)9
29 sty 22:07
Adamm: może mówili ci trochę teorii na studiach?
funkcje mają taką samą pochodną wtedy i tylko wtedy gdy różnią się o stałą
widocznie te funkcję różnią się o stałą
29 sty 22:22
Mila:
∫x
3*(x
2−1)
7 dx=∫x
2*x *(x
2−1)
7 dx=..
[x
2−1=t, x
2=t+1, 2xdx=dt]
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ∫(t8+t7) dt= |
| *( |
| t9+ |
| *t8)= |
| | 2 | | 2 | | 9 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| (x2−1)9+ |
| *(x2−1)8+C |
| | 18 | | 16 | |
29 sty 23:17