matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calka
Arius:
sin2x
∫
dx gore zamienilem na 2sinxcosx i podstawilem t=cos
2
x w rezultacie
3+2cosx+cos
2
x
dostalem
dt
∫
t+2
√
t
+3
Co dalej, no chyba ze podstawienie jest zle ale probowalem tez z t=cosx i tez utknalem
29 sty 21:38
Adamm:
t=cosx dt=−sinx
2t
2t+2
2
2
−∫
dt = −∫
−
dt = −ln|2t+2|+∫
dt
t
2
+2t+3
t
2
+2t+3
t
2
+2t+3
t
2
+2t+3
1
drugą całkę podstawiasz tak żeby mieć ∫
dx
x
2
+1
29 sty 21:45