twierdzenia Cramera macierze
Sta2zeK: Dla jakich wartości parametru m, podany układ jednorodny ma
niezorowe rozwiązanie
mx + y + 2z = 0,
2x − y + mz = 0,
mx + y + 4z = 0.
obliczyłem W aby byly rozwiazania m≠−2
I teraz nie wiem jak chce policzyc Wx Wy Wz to mi sie wszystko zeruje i wychodza rozwiazania
zerowe
29 sty 20:52
jc: Tak ma być. Jeśli wyznacznik ≠ 0, to układ jednorodny ma tylko zerowe rozwiązanie.
Jeśli wyznacznik = 0, to mamy niezerowe rozwiązanie.
Spróbuj je znaleźć
29 sty 20:54
Sta2zeK: niestety nie wiem jak to dalej ruszyc jesli wyznacznik glowny bedzie 0 to dla m=2 bedzie
nieskonczenie wiele rozwiazan
29 sty 21:11
Sta2zeK: jest ktos w stanie mi pomoc?
29 sty 22:48
jc: No to masz odpowiedź. Zero = (0,0,0) jest jest jedno, reszta to niezerowe rozwiązania.
Oczywiście możesz znaleźć rozwiązania.
−2x + y + 2z = 0
2x − y − 2z = 0
−2x + y + 4z = 0
2x − y − 2z = 0
−2x + y + 4z = 0
2x − y − 2z = 0
z=0
z=0
y=2x
29 sty 22:56
Sta2zeK: dziekuje za odpowiedz
29 sty 23:17