logarytmy
cotyniepowiesz98: Rozwiąż równanie:
7log (3x) + 3log (5x) = 15
I jestem ciekawa czy zrobiłam to dobrze, bo na stronach internetowych jest jakoś dziwnie. No
chyba, że w tym równaniu kryje się haczyk?
log (3x)7 + log (5x)3 = 15
log [ (3x)7 * (5x)3] = log 1015
37 * 53 * x7 * x3 = 1015
x10 = 1015 / 37*53
x=p10{1015 / 37*53}
29 sty 20:27
yht:
dobrze
ps. równań (i nierówności) logarytmicznych nie ma nawet na maturze (nawet na rozszerzonej nie
ma)
29 sty 20:31
29 sty 20:34
yht:

chyba jakiś szalony matematyk to rozwiązywał
potraktował "log" jako wyrażenie algebraiczne a nie jako logarytm
29 sty 20:41