dany jest okrag o pronieniu r .
Trzy jego cieciwy tworza trojkat wpisany w ten okrag .
Znalezc dlugosc trzeciej cieciwy jesli dlugosc jednej wyosi 0,5r i drugiej √3r .
Wskazowka . Skorzystac z twierdzenia cosinusow
dalem AB= 0,5r
BC= √3r
AC=x
Kąt BCA=α bo to wedlug mnie bok AB bedzie najmniejszy w tym trojkacie
Z twierdzenia sinusow
| AB | 1 | ||
= 2r ⇒sinα= | (nie znjade ladnego kąta | ||
| sinα | 4 |
| BC | √3 | ||
= 2r ⇒sinβ= | ⇒β=60o | ||
| sinβ | 2 |
| 1 | ||
czyli cos60o= | ||
| 2 |
| 1 | 1 | |||
(r√3)2= (0,5r)2+x2−2 | r*x* | |||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
3r2= | r2+x2− | rx | ||
| 4 | 2 |
| 1 | 3 | |||
−x2+ | rx+2 | r2=0 (pomnoze to przez 4 | ||
| 2 | 4 |
| 2r−6√5r | ||
x1= | <0 odpada | |
| 8 |
| 2r+6√5r | 2r(1+3√5 | (1+3√5)r | ||||
x2= | = | = | ||||
| 8 | 8 | 4 |
| √3 | 1 | |||
sinβ= | , cosβ= | |||
| 2 | 2 |
| 1 | √15 | |||
sinα= | , cosα= | |||
| 4 | 4 |
| x | |
=2r | |
| sin(180−(α+β)) |
| 1 | 1 | √3 | √15 | |||||
sin(α+β)=sinα*cosβ+sinβ*cosα= | * | + | * | , | ||||
| 4 | 2 | 2 | 4 |
| 1+3√5 | ||
sin(α+β)= | ||
| 8 |
| 2r*(1+3√5 | ||
x= | ⇔ | |
| 8 |
| r*(1+3√5) | ||
x= | ||
| 4 |