Monotoniczność i ekstrema funkcjii
aZaRRRd: zbadaj monotoniczność i znajdż ekstrema funkcji f(x)=x{x+3}
dziedzina wyszła mi (−∞,−3),(0,∞)
potem obliczam pochodną wychodzi {x+3}+x/2{x+3} przyrównuje wyrażenie do zera wyznaczam te
równanie
obustronnie przez ten pierwiastek z pierwszego składnika zostaje 1 i z drugim składnikiem mam
problem czy zostaje mi wartość bewzględna czyli 3 i −3
czy wgl źle pochodną policzyłem niemam pojęcia a jeżeli dobrze to ekstremum określam tylko w
punkcie 3 czyli druga współrzędna wychodzi 3V6
29 sty 20:25
aZaRRRd:
29 sty 20:39
aZaRRRd: Naprawdę nikt ?
29 sty 21:54
29 sty 22:02
aZaRRRd: Nieeee x razy pierwiastek z x+3
29 sty 22:06
Krzysiek: wsponinales o wartosci bezwzglednej wiec tak pomyslaem
f(x)= x*
√x+3
D
f= x+3≥0 to x≥−3 czyli x∊<−3,
∞)
Pochodna to bedzie
| | 1 | | x | |
(x*√x+3)'= √x+3+x* |
| *(x+3)'= √x+3+ |
| |
| | 2√x+3 | | 2√x+3 | |
29 sty 22:13
Krzysiek: mnozysz przez 2√x+3
2(p{x+3)*√x+3+x=0
2(x+3)+x=0
29 sty 22:16
aZaRRRd: 1. czyli tego pierwszego x nie bierzemy pod uwage? przy okreslaniu dziedziny
2.Pochodna mi wyszła okej to fajnie

3. Czyli jak wyglądają teraz ekstrema (według mnie teraz obliczam ekstremum minimum czyli
wstawiam −3 a w max 3 tak?
29 sty 22:17
aZaRRRd: to nie jest tak że gdy x należy także do wartosci ujemnych to nie moge mnozyc tylko dzielic ?
29 sty 22:19
aZaRRRd: halo?
29 sty 23:09
aZaRRRd: Prosze !
30 sty 12:43
Jerzy:
| | 3(x+6) | |
f'(x) = |
| ... kiedy się zeruje ? |
| | 2√x+3 | |
30 sty 12:46
30 sty 12:49
aZaRRRd: skąd wziąłeś tą pochodną funkcji ? jak i mi i Krzyśkowki inaczej wyszło
30 sty 12:52
Jerzy:
To jest to samo , po przekształceniu ( wspólny mianownik )
30 sty 12:59
aZaRRRd: to obliczy mi iktoś ekstremum tej funkcji pilnie potrzebuje dla upewnienia się
31 sty 20:31
aZaRRRd: halooooo
31 sty 23:09