Oblicz cosx.
pikolo: W tym zadaniu mam obliczyć cos x .
tgx =512 i x ⊂(π;32π) I mam skorzystać ze wzoru 1+tg²x=1cos²x
29 sty 20:21
pikolo: 1+(512)²=1cos²x
29 sty 20:22
pikolo: 1+ 25144=1cos²x
29 sty 20:23
pikolo: 1+ 25144=1cos²x
29 sty 20:24
pikolo: I co dalej z tym? Pomoże ktoś
29 sty 20:24
Eta:
| | 3 | |
x∊(π, |
| π) −− to cosx <0 |
| | 2 | |
| 1 | | 25 | | 144 | | 12 | |
| =1+ |
| ⇒ cos2x= |
| ⇒ cosx= − |
| |
| cos2x | | 144 | | 169 | | 13 | |
29 sty 20:27
pikolo: Rozumiem że tą jedynkę wstawiłaś do ułamka i mnożyłaś na ukos
29 sty 20:30
pikolo: ?
29 sty 20:34
Eta:
| 1 | | 169 | | 144 | |
| = |
| ⇒ cos2x= |
| ⇒ cosx= .... <0 |
| cos2x | | 144 | | 169 | |
29 sty 20:37
pikolo: Dziękuję

wiem że to banalne , ale nie mogłem na to wpaść
29 sty 20:42