matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie z logarytmem
Ene:
Rozwiąż równanie z logarytmem
2
log
24
√
3
( x
2
−4x) =
3
Kurcze, męczę się i z definicji mi nie wychodzi. jak więc to zrobić?
29 sty 20:07
Ene:
Dobra, już mam
29 sty 20:11
jc:
x
2
−4x = (24
√
3
)
2/3
= (3*24*24)
1/3
= (12*12*12)
1/3
= 12
29 sty 20:12