równanie trygonometryczne
xx: Rozwiąż równanie: sin2x + sin2x = −12
29 sty 19:49
xx: podbijam
29 sty 20:20
Rafal: 4sinxcosx+2sin
2x+1=0
4sinxcosx+2sin
2x+sin
2x+cos
2x=0
4sinxcosx+3sin
2x+cos
2x=0
3sin
2x+3sinxcosx+sinxcosx+cos
2x=0
3sinx(sinx+cosx)+cosx(sinx+cosx)=0
(3sinx+cosx)(sinx+cosx)=0
29 sty 20:23
xx: do tego doszedłem − a 1 rozwiązanie z 1 nawiasu jak ogarnąć?
29 sty 20:26
xx: 
?
29 sty 20:42
Rafal: 3sinx=−cosx (równanie nie ma rozwiązań takich, że cosx=0)
No cóż... pewnie w odpowiedziach widnieje taki zapis zbioru rozwiązań rozwiązań powyższego
| | 1 | |
równania: x=α+kπ, gdzie k∊Z i tgα=− |
| , ale pewnie nie o to chodziło. |
| | 3 | |
29 sty 20:44