Zdarzenia parami niezależne itp
takiktos: Witam, potrzebuje rozwiązań poniższych zadań krok po kroku z wyjasnieniem
1. Zdarzenia A,B,A',B są parami niezależne oraz p(A) = p i p(B)=r. Czy bardziej prawdopodobne
jest, że
zajdzie co najmniej jedno ze zdarzen A,B czy tez, że zajdzie tylko jedno ze zdarzeń A,B?
2.Zdarzenie B może zajść tylko z jednym ze zdarzen C i D, które są rozłączne i CuD = omega
Wiadomo, ze p(c) = p(B|C)=p, p(C)=2*p(D). Które z prawdopodobieństw p(C|B) i p(D|B) jest
wieksze
29 sty 19:38
takiktos: To jak pomoze ktos ?
2 lut 19:03
takiktos: W zadaniu 1 wiem że jeśli ma zajść tylko jedne ze zdarzeń to będzie to wyglądać tak
(A∩B')∪(B∩A')
jednak jeśli chodzi o pytanie o zajście co najmniej jednego ze zdarzeń nie jestem pewien wydaje
mi sie ż
to może być takie coś (A∪B)−(A'∩B')
2 lut 19:08
Adamm: A∪B
2 lut 19:13
takiktos: Teraz mam pytanie czy jeśli (A∩B')∪(A'∩B) są rozłączne to znaczy że A∪B też są rozłączne ? bo
nie bardzo wiem jak policzyć tę sumę
3 lut 12:01