Bart: Z miejscowości A i B oddalonych od siebie o 300 km wyjechały na przeciw siebie 2 samochody.
Pierwszy z nich dotarł do miasta B po 3h od momentu, kiedy się minęły,natomiast drugi dotarł
do miasta A po 1h 20min od czasu minięcia. Jakie były średnie prędkości samochodów ?
16 sty 19:01
Godzio:
| | sc | | 300km | |
vsr B−>A = |
| = |
| = 225km/h
|
| | tc | | | |
| | 300km | |
vsr A−>B = |
| = 100km/h |
| | 3h | |
16 sty 19:44
Bart: Nie zrozumiałeś zadania. To jest czas dojazdu od chwili, kiedy te 2 samochody minęły się na
jakimś odcinku drogi. Właśnie w tym dla mnie jest trudność
16 sty 22:09
Mateusz: mamy tu do czynienia z ruchem jednostajnym prostoliniowym oznaczmy s jako odcinek drogi do
punktu spotkania wtedy:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− układ równan rozwiązać chyba potrafisz tu np metodą
podstawiania w kazdym razie podam odpowiedz v
A = 60km/h s = 120 v
B = 90km/h
16 sty 22:27
ssang: Chcialem dodac, ze pierwsze rownanie wzielo sie stad, że czas spotkania jest ten sam a wiec
km/(km/h)= h z lewej strony rownania rowna sie prawej
nastepnie znajac czas pokonania reszty trasy po spotkaniu w punkcie s robimy dwa rownania dla
predkosci a i b i tak wyglada logika tego ukladu rownan.
Dlaczego tak nie tlumaczycie ludziom.
1 lip 16:28