kombinatoryka
Soph: Ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych:
a) posiadających co najmniej dwie cyfry jednakowe ?
b) o różnych cyfrach i będących liczbami nieparzystymi ?
29 sty 18:45
Ania: b)(1,2,..,9−liczba stojąca na końcu)*(0,1,2,..,9−liczba stojąca na początku i na
końcu)*(1,3,5,7,9)
8*8*5=320 masz może odpowiedzi do tych przykładów, nie jestem pewna czy nie
trzeba tego rozłożyć na bardziej szczegółowe przypadki.
29 sty 19:02
Soph: Odpowiedzi:
a) 172
b) 364
29 sty 19:07
Mila:
a) −
A− liczba trzycyfrowa ma w zapisie co najmniej dwie cyfry jednakowe
A' − liczba trzycyfrowa ma w zapisie różne cyfry
|A'|=9*9*8=648
|A|=900−648=252
b)
{1,3,5,7,9}− cyfry nieparzyste
B− liczba trzycyfrowa nieparzysta o różnych cyfrach
|B|=5*8*8=320
29 sty 19:17