Oblicz Drugą pochodną
Gość: f(x)=x2/(x−1)
Udało mi się policzyć 1 pochodną oraz drugą, ale nie jestem pewien czy dobre wyniki wyszły.
1 wyszło x2−2x/(x−1)2, a druga 2x−2/((x−1)2)2
29 sty 18:07
sax: (x2−2x)/(x−1)2 jeśli już
29 sty 18:15
sax: druga pochodna źle
29 sty 18:15
Gość: Tak właśnie myślałem, tylko nie za bardzo wiem jak tą drugą pochodną ugryźć.Rozpisać mianownik
jako wzór skróconego mnożenia?
29 sty 18:24
Krzysiek: Tak bym zrobil do policzenia drugiej pochodnej
Potem w mianowniku drugiej pochodnej zapisal tak [(x−1)2)]2
29 sty 18:26
Gość: Może to głupie pytanie, ale jeżeli mnożę 2x*x2, to wychodzi 2x3?
29 sty 18:43
Gość: Policzyłem rozpisując mianownik w drugiej pochodnej na wzór skróconego mnożenia, i mimo
wszystko nadal mi wychodzi
2x−2/[(x−1)2)]2
29 sty 18:48
Alky: | | 2x−2 | | 2 | |
Dlaczego druga pochodna źle ? Mi też wychodzi |
| = |
| |
| | (x−1)4 | | (x−1)3 | |
29 sty 19:14
Krzysiek: | | 2x−2 | | 2(x−1) | | 2 | |
bo |
| = |
| = |
| |
| | (x−1)4 | | (x−1)4 | | (x−1)3 | |
29 sty 19:18
sax: sorry, dobrze była druga pochodna... zmylił mnie zapis...
29 sty 19:23
Alky: Okej

sax wprowadził w błąd. Już myślałem że znowu coś jest ze mną nie tak
29 sty 19:23
Gość: Uff, dzięki wielkie.
29 sty 20:49