Dowód indukcyjny
A: Pokazać dowód indukcyjny:
n!>2
n, n≥4
1` Zachodzi dla pierwszego elementu: 4!>2
4, 24<16
2` Zachodzi dla elementu n+1
a) Założenie: n=k
k!>2
k
b) Teza: n=k+1
(k+1)!>2
k+1
k!(k+1)>2*2
k
Zauważamy, że:
f(4)=
25
Więc funkcja na przedziale <4,
∞) zawsze przyjmuje wartość mniejszą od 1
Z założenia: k!>2
k
| | 2 | |
Więc tym bardziej: k!>2k* |
| |
| | k+1 | |
Czy to jest poprawny dowód?
29 sty 17:40
jc: Przecież to musi być proste.
4! > 2
4
Załóżmy, że n! > 2
n.
Wtedy (n+1)! = (n+1) n! ≥ 2 n! > 2*2
n = 2
n+1.
I mamy wszystko
29 sty 17:51
jc: Spojrzałem jeszcze raz. Powinno być f(k), nie f(x).
Niby dobrze, ale strasznie.
29 sty 17:57
A: Hihi no tak, ale napiszę o słowo za mało i a nuż się nie spodoba prowadzącemu...

Jakich
formalności wymaga indukcja?
29 sty 18:02