pr
ada: W każdej z trzech urn znajduje się 10 kul: w pierwszej 2 białe i 8 czarnych, w drugiej − 3
białe i 7 czarnych, w trzeciej − 4 białe i 6 czarnych. Z każdej urny losujemy po jednej kuli i
nie oglądając jej, wkładamy do czwartej urny. Następnie z tej urny losujemy jedną kulę. Oblicz
prawdopodobieństwo że będzie to kula biała.
29 sty 17:13
ada: ?
29 sty 17:38
Rafal: 1) Prawdopodobieństwo, że w czwartej urnie znajdą się trzy kule czarne wynosi, wynosi
| | 8 | | 7 | | 6 | | 336 | |
|
| * |
| * |
| = |
| (z każdej urny losujemy kulę czarną), a |
| | 10 | | 10 | | 10 | | 1000 | |
| | 0 | | 336 | |
prawdopodobieństwo, że w tym przypadku wylosujemy kulę białą, wynosi |
| * |
| =0. |
| | 3 | | 1000 | |
2) Prawdopodobieństwo, że w czwartej urnie znajdą się dwie kule czarne i jedna biała, wynosi
| 2 | | 7 | | 6 | | 8 | | 3 | | 6 | |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| + |
| 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | |
| | 8 | | 7 | | 4 | | 84 | | 144 | | 224 | | 452 | |
+ |
| * |
| * |
| = |
| + |
| + |
| = |
| (z jednej z urn |
| | 10 | | 10 | | 10 | | 1000 | | 1000 | | 1000 | | 1000 | |
losujemy kulę białą, z pozostałych losujemy kulę czarną), a prawdopodobieństwo, że w tym
| | 1 | | 452 | | 452 | |
przypadku wylosujemy kulę białą, wynosi |
| * |
| = |
| . |
| | 3 | | 1000 | | 3000 | |
I tak dalej. Dużo liczenia, ale nie widzę innego sposobu (co nie znaczy, że takowego nie ma).
29 sty 18:38
Mila:

II sposób
| | 2 | | 2 | |
P(B)=0.2*0.3*0.4*1+0.2*0.3*0.6* |
| +0.2*0.7*0.4* |
| + |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 2 | | 1 | |
+0.2*0.7*0.6* |
| +0.8*0.3*0.4* |
| +0.8*0.3*0.6* |
| + |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 1 | |
+0.8*0.7*0.4* |
| +0.8*0.7*0.6* |
| = |
| | 3 | | 3 | |
29 sty 19:05
Rafal: O, nie wiedziałem, że można u nas takie ładne drzewka rysować
29 sty 19:11
Mila:
Tylko nie pisz , że ładne drzewka, bo zaraz dostaniesz burę od Ety.
29 sty 19:19
Rafal: Czyżby chodziło o to, że w niektórych środowiskach rysowanie drzewka uchodzi za prostackie?
29 sty 19:25
Eta:

29 sty 19:26
Eta:
29 sty 19:32
Rafal: Chyba nie jestem wtajemniczony
29 sty 19:39
Mila:
29 sty 19:54
ada: Dziękuję za odpowiedzi , choć Milowego drzewka chyba nie umiem rozczytac.
29 sty 21:19
Eta:
A moje? ... umiesz zebrać
29 sty 21:26
ada: Eta, twoje jest bezproblemowe

Poza tym, Rafal podchodzi w tym roku do matury z rozszerzonej matematyki?
29 sty 21:32
Mila:
Ada, tak jak jabłka u Ety zbierasz kule z mojego drzewka:
najbardziej na lewo do różowej kreski (poziomej) z góry na dół:
Masz na gałązkach od góry: B,B,B i to właśnie znajduje się w IV urnie.
Potem znowu od góry w dół B,B,C
itd.
29 sty 22:00