Prosta jest styczna do wykresu. Znajdź parametr m.
SEKS INSTRUKTOR : Prosta y =−x+1/2 jest styczna do wykresu funkcji f(x) = 3/4x3+2x2+log+24√3(m2−4m).
Znajdź parametr m.
Od czego tu zacząć? :C proszę o pomoc.
29 sty 17:05
Adamm: od policzenia pochodnej
29 sty 17:08
SEKS INSTRUKTOR : Właśnie zadanie ze zbioru do maturki rozszerzonej, a chyba pochodnej z logarytmu nie było w
podstawie programowej rozszerzenia. No cóź...
29 sty 17:11
Adamm: nie widzę nigdzie pochodnej z logarytmu naturalnego
29 sty 17:14
mk: Co to za zbiór?
29 sty 17:15
SEKS INSTRUKTOR : OE 2k16 testy
Adamm to jak to zrobić, bo już nic nie rozumiem
29 sty 17:20
Adamm: już nic nie rozumiesz? wcześniej też nie rozumiałeś, nic się nie zmieniło
policz pochodną z funkcji f
29 sty 17:22
mk: Mozesz rozwinąć to OE 2k16 testy? Wyszukiwarka mi nic nie widzi.
29 sty 17:25
Mila:
Logarytm masz obliczany ze stałej − pochodna będzie 0 z tego wyrazu f(x).
29 sty 17:27
SEKS INSTRUKTOR : mk − nie znam nazwy, wiem że to "OE 2016" i nic wiecej. Mam zdjęcie tresci zadania a nie
ksiazke. Jak bede mial z nia fizyczny kontakt to zapisze
29 sty 17:28
ada: Ok, dzieki
29 sty 17:32
SEKS INSTRUKTOR : No słuchajcie − policzyłem pochodną (izi)
No i przyrównałem do zera. Pochodną przyrównałem do wspólczynnika a =−1, okazało się, że
pochodna ma wartość 0.
Co dalej? Pustka w głowie

/
29 sty 17:45
SEKS INSTRUKTOR : Sorki − pochodną przyrównałem sobie pochodną do −1 i okazalo sie, ze ma ona wartosc −1 dla
x=−1/2/ To −1/2 to xo. Wiec y(xo)=f(xo)?
29 sty 17:49
Mila:
Napisz wzór f(x), bo nie wiem co ma być po log...
29 sty 17:55
Mila:
Tak.
y(x0)=f(x0)
29 sty 17:58
SEKS INSTRUKTOR : Policzone − dzieki za pomoc
29 sty 20:14
Mila:
No i dobrze. Tak trzymać.
29 sty 20:16