ciągi
Karolina: Zad. Drugi wyraz ciągu arytmetycznego (bn) jest równy 8 a suma wyrazów piątego i siódmego
wynosi 40
a) znajdź pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu
b) znajdź wzór na n−ty wyraz ciągu (bn)
Bardzo proszę o pomoc
16 sty 18:39
Bogdan:
Rozwiąż układ równań:
a2 = 8
a5 + a7 = 40
Skorzystaj z wzoru: an = a1 + (n − 1)*r
16 sty 18:41
Karolina: a można prosić o zrobienie zadania, bo ja już cały dzień się z tym męczę i nic nie idzie do
przodu ... a na jutro muszę oddać prace semestralną

:(
16 sty 18:49
Bogdan:
A co jest trudnego dla ucznia II klasy liceum w wstawieniu do wzoru danych liczbowych
i w rozwiązaniu układu równań?
Pokaż najpierw swoje rozwiązanie.
16 sty 18:53
Karolina: chodzi o to, że chodzę do liceum zaocznego i tam dochodzić musimy sami do wszystkiego a z matmą
nigdy nie mogłam sobie poradzić ... naprawdę nie chodzi o to, że mi się nie chce , bo siedzę
nad tym cały dzień ... i puki co zrobiłam 2 na 6 zadań
16 sty 18:57
Bogdan:
Korzystanie z wzorów, wykonywanie obliczeń, rozwiązywanie równań to przecież elementarne
umiejętności każdego ucznia, nie tylko szkoły ponadgimnazjalnej. Radzę nie lamentować
nad sobą, tylko ćwiczyć. Najpierw trochę poboli, ale z czasem będzie coraz łatwiej, a przede
wszystkim staniesz się samodzielna.
16 sty 19:02
Karolina: "Często widziałem sytuację, że człowiek czyta zadania i ściana. Zupełnie nie wie, z której
strony je ugryźć"
Słowa założyciela strony ... a na korepetycje brak puki co kasy a po za tym na jutro za żadne
skarby świata nikt mi z tym nie pomoże ...
16 sty 19:15