funkcje cyklometryczne
Jack:
| | √√1−x2 + 1 | |
wiem jak doprowadzic do postaci |
| |
| | √2 | |
jesli nie widac licznika to mamy
pierwiastek(
√1−x2 + 1)
chcialbym doprowadzic do postaci
| 1 | |
| (√1−x + √1+x) jednakze nie umiem |
| 2 | |
29 sty 16:04
jc: Podnieś obie liczby do kwadratu.
| 1 | | 1 | |
| ((1−x) + 2 √1−x √1+x + (1+x)) = |
| (1+√1−x2) |
| 4 | | 2 | |
czyli to samo. A że obie liczby były dodatnie, więc musiały być równe.
29 sty 16:23
Jack:
ok, moge podniesc do kwadratu i przyrownac, ale chodzi mi o to
ze tej postaci jakby nie znam
bo znalazlem ja w wolframie.
Dlatego chcialbym "od poczatku" jakos do niej dojsc
29 sty 16:30
Adamm: √1−x2+1=√1−x2+1/2−x/2+1/2+x/2=(√1−x+√1+x)2/2
29 sty 16:33
Jack: dobra niech bedzie, dzieki
29 sty 16:36
Mila:
Skorzystaj z wzoru:
| | α | | 1 | |
cos |
| = |
| *(√1+sinα+√1−sinα) |
| | 2 | | 2 | |
29 sty 17:04
Jack: ok, dzieki
29 sty 17:12
jc: Proste, jak się zna taki wzór. Teraz już znamy taki wzór

Przy okazji, można ułożyć zadanie na ten temat.
Znajdź całkę ∫ (
√1+sin x +
√1 − sin x) dx.
Ciekawe, kto by sobie z tym poradził?
29 sty 17:14