Dla czterech niezerowych wektorów a,b,c i d spełnione są następujące związki
student: Dla czterech niezerowych wektorów a,b,c i d spełnione są następujące związki:
(a x b )= (c x d ) ≠ 0 oraz (a x c ) = (b x d ) ≠ 0; gdzie x − iloczyn wektorowy
Wynika stąd, że równoległe do siebie są pary wektorów:
a: (a+d) oraz (b−c)
b: (a−d) oraz (b+c)
c: (a−d) oraz (b−c)
d: żadne z powyzszych
Jak zabrać się za to zadanie?
29 sty 15:18
student: UP
29 sty 18:05
g:
a) (a+d)x(b−c) = axb−dxc + dxb−axc = (axb+cxd) − (bxd+axc)
mogą być równoległe, ale nie muszą
b) (a−d)x(b+c) = axb−dxc + axc−dxb = (axb+cxd) + (axc+bxd)
mogą być równoległe, ale nie muszą
c) (a−d)x(b−c) = axb+dxc − axc−dxb = (axb−cxd) − (axc−bxd) = 0−0 = 0
są równoległe
29 sty 18:40
student: Dlaczego tam się nagle pojawiły zera?
29 sty 21:24