Objętość ? Z tym najgorzej
Agata111: W graniastoslupie prawidłowym sześciokątnym krawędź podstawy ma długość 3 a krawędź boczna 6 .
Oblicz :
A) miarę kata , jaki tworzy dłuższa przekątna graniastosłupa z dłuższa przekątna podstawy
B) tangens kata , jaki tworzy krótsza przekątna graniastosłupa z krótsza przekątna podstawy
C) objętość graniastosłupa
29 sty 15:04
Janek191:
a =3
h = 6
| | a2 √3 | |
c) V = Pp*h = 6*PΔ *h = 6* |
| *h = 1,5 √3 a2*h = 1,5 √3*32*6 = |
| | 4 | |
29 sty 15:12
Janek191:

a) 2 r = 2 a = 2*3 = 6
h = 6
α = 45
o
29 sty 15:16
Janek191:

x
2 + 3
2 = 6
2
x
2 = 36 − 9 = 27 = 9*3
x = 3
√3
| | h | | 6 | | 2 | | 2 √3 | |
tg β = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | x | | 3√3 | | √3 | | 3 | |
29 sty 16:20