okrąg
olant2000: Wyznacz równanie okręgu o promieniu r stycznego zewnętrznie do okręgów o środku S1 i promieniu
r1 oraz srodku S2 i promieniu r2.
S1(0,0), r1 = 3. s2(5,0), r2=2, r=1
No i nie mam pojęcia jak to zrobić analitycznie, bo narysować to zaden problem.. Ale jak to
zrobić analitycznie?
29 sty 14:54
Janek191:

S = ( x, y)
Mamy
x
2 + y
2 = 16
( 5 − x)
2 + y
2 = 9
−−−−−−−−−−−−−−−
x
2 − ( 5 − x)
2 = 7
x
2 − ( 25 − 10 x + x
2) = 7
10 x − 25 = 7
10 x = 32
x = 3,2
======
y
2 = 16 − 3,2
2 = 16 − 10,24 = 5,78
y = 2,4
======
S = ( 3,2 ; 2,4)
=================
( x − 3,2)
2 + ( y − 2,4)
2 = 1
oraz
( x − 3,2)
2 + ( y + 2,4)
2 = 1
29 sty 16:10