Funkcja homograficzna z parametrem a
SEKS INSTRUKTOR : Funkcja homograficzna określona wzorem
| | x−a | |
f(x)= |
| jest malejąca w każdym z przedziałów (−∞,−2)(−2,+∞) |
| | x+2 | |
Parametr a może mieć zatem wartość
a)4
b)2
c)−1
d)−3
Mogę popodstawiać te a do wzoru funkcji, ale co dalej? Wektor, który wyjdzie musi mieć [2,x],
gdzie x dowolne?
29 sty 14:45
Eta:
| | x+2−2−a | | −2−a | |
f(x)= |
| = 1+ |
| |
| | x+2 | | x+2 | |
f(x) jest malejąca dla −2−a>0 ⇒ ....
Odp: D)
29 sty 14:58
SEKS INSTRUKTOR : czyli zawsze f hom. jest malejąca dla "góry" mniejszej od zera?
29 sty 14:59
SEKS INSTRUKTOR : sorki *większej
29 sty 15:00
29 sty 15:02
SEKS INSTRUKTOR : kocham <3
POZDRAWIAM SEKS INSTRUKTOR
29 sty 15:03