trójkąt
Radek: W trójkącie prostokątnym równoramiennym ABC , |<BAC|=90
o i punkt M jest środkiem boku AB .
Z punktu A poprowadzono prostą prostopadłą do BC,która przecina bok BC w punkcie N.
Wykaż,że |<AMC|=|<BMN|
Rysunek zrobiłem i nic

pomożecie
29 sty 14:44
Krzysiek:

Rysunek do zadania wedlug tresci
Zrobiles i nie zauwazyles ze nie sa rowne ?
29 sty 17:16
Eta:

1/ zbuduj kwadrat ABDC
2/ z treści zadania : AN⊥MC i M −− środkiem boku AB ⇒ K jest środkiem boku BD
3/ΔAMC≡ΔABK z cechy (bkb) ⇒ |∡AMC|=|∡AKB|=
α
4/ΔBMN≡ΔBNK z cechy (bkb) −−−−−−− ( dodaj komentarz dlaczego?
zatem |∡BMN|=|∡AKB|=
α ⇒ ....... teza
|∡AMC|=|∡BMN|
c.n.w.
29 sty 17:23
Eta:
Duchem nie jestem

ale (myślę,że w treści ma być: .... "prostopadłą do
MC"
Ciekawe jaki masz ten rysunek? ............
29 sty 17:26
Krzysiek: Dobry wieczor Eta
A co jest zle w moim rysunku do zadania ?
Bo tak
jesli trojkat prostokatny jest rownoramienny to prosta prostopadla do boku BC i wychodzaca a
kata prostego
dzieli podstawe BC na polowy
N dzieli bok AB na polowe wiec w tym trojkacie prosta MN bedzie rownolegla do AC
29 sty 17:33
Krzysiek: To w takim razie poczekajmy na Radka
29 sty 17:34
Eta:
@
Krzysiek
według treści ,którą podał
Radek : takie kąty nie mają równych miar!
dlatego myślę ..... jak podałam wyżej
29 sty 17:39
Krzysiek: I ja tez tak mysle ze bedzie tak jak Ty to zrobilas

Bo to byloby za proste .
Chcialbym Ci rowniez podziekowac za to rozwiazanie
29 sty 17:49
Eta:
29 sty 17:52