matematykaszkolna.pl
trójkąt Radek: W trójkącie prostokątnym równoramiennym ABC , |<BAC|=90o i punkt M jest środkiem boku AB . Z punktu A poprowadzono prostą prostopadłą do BC,która przecina bok BC w punkcie N. Wykaż,że |<AMC|=|<BMN| Rysunek zrobiłem i nic pomożecie
29 sty 14:44
Krzysiek: rysunekRysunek do zadania wedlug tresci Zrobiles i nie zauwazyles ze nie sa rowne ?
29 sty 17:16
Eta: rysunek 1/ zbuduj kwadrat ABDC 2/ z treści zadania : AN⊥MC i M −− środkiem boku AB ⇒ K jest środkiem boku BD 3/ΔAMC≡ΔABK z cechy (bkb) ⇒ |∡AMC|=|∡AKB|=α 4/ΔBMN≡ΔBNK z cechy (bkb) −−−−−−− ( dodaj komentarz dlaczego? zatem |∡BMN|=|∡AKB|=α ⇒ ....... teza |∡AMC|=|∡BMN| c.n.w. emotka
29 sty 17:23
Eta: Duchem nie jestem emotka ale (myślę,że w treści ma być: .... "prostopadłą do MC" Ciekawe jaki masz ten rysunek? ............
29 sty 17:26
Krzysiek: Dobry wieczor Eta A co jest zle w moim rysunku do zadania ? Bo tak jesli trojkat prostokatny jest rownoramienny to prosta prostopadla do boku BC i wychodzaca a kata prostego dzieli podstawe BC na polowy N dzieli bok AB na polowe wiec w tym trojkacie prosta MN bedzie rownolegla do AC
29 sty 17:33
Krzysiek: To w takim razie poczekajmy na Radka emotka
29 sty 17:34
Eta: @ Krzysiek według treści ,którą podał Radek : takie kąty nie mają równych miar! dlatego myślę ..... jak podałam wyżej emotka
29 sty 17:39
Krzysiek: I ja tez tak mysle ze bedzie tak jak Ty to zrobilas emotka Bo to byloby za proste . Chcialbym Ci rowniez podziekowac za to rozwiazanie emotka
29 sty 17:49
Eta: emotka
29 sty 17:52