matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz całke
qwerty:
Oblicz ∫ ln
2
(x)
29 sty 14:30
Jerzy:
Dwa razy przez części. v' = 1 v = x
1
u = ln
2
x u' = 2lnx*
x
29 sty 14:31
Adamm:
∫ln
2
xdx=xln
2
x−∫2lnxdx=xln
2
x−2xlnx+2x+c
29 sty 14:32
Jerzy:
= x*ln
2
x − 2∫lnxdx .. .i drugi raz przez części.
29 sty 14:33