Największy pierwiastek
MAteusz: Mam wyznaczyć największy pierwiastek rówania 2x3−7x+2=0
29 sty 14:09
===:
podziel przez (x+2)
29 sty 14:11
MAteusz: czemu x+2 ? skąd to wziąłeś
29 sty 14:22
Jerzy:
bo x = −2 jest pierwiastkiem tego wielomianu
29 sty 14:23
MAteusz: okej wyszło , a na przyszłość to jak znależć ten pierwiastek ?
29 sty 14:44
Paweł : Twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu
29 sty 14:55
SEKS INSTRUKTOR : Pierwiastek ten wyznacza się metodą chybił− trafił.
Bierzesz sobie wyraz wolny (=2) i dzielisz przez podzielniki wyrazu przy najwyższej potędze
(dzielnikami 2 są 1 i 2)
i masz takie wyniki
2/2 = 1
2/1 =2
2/−2=−2
2/−1=−2
Podstawiasz to jako x i sprawdzasz czy wartość jest rowna zero. Jeśli tak, to tw Bezouta i elo.
29 sty 14:55
Mariusz:
Można bez zgadywania
2x
3−7x+2=0
x=u+v
| | 7 | |
u3+3u2v+3uv2+v3− |
| (u+v)+1=0 |
| | 2 | |
| | 7 | |
u3+v3+1+3(u+v)(uv− |
| )=0 |
| | 6 | |
u
3+v
3+1=0
u
3+v
3=−1
u
3+v
3=−1
u
3+v
3=−1
Dalej albo liczysz używając liczb zespolonych
albo rozwiązujesz z użyciem trygonometrii
cos(3α)= ?
29 sty 15:10
SEKS INSTRUKTOR : Mariusz, po co utrudniać? Chyba to nie ten poziom
29 sty 15:13
Mariusz:
Bez zgadywania
To co się tutaj przydaje
Wzory skróconego mnożenia
Przekształcanie równań
Wzory Vieta
Rozwiązywanie równania kwadratowego
(co można sprowadzić do wzorów skróconego mnożenia)
Dobrze jeśli znamy liczby zespolone
(choć jeśli nie znamy liczb zespolonych to możemy skorzystać z trygonometrii)
Jeżeli korzystamy z trygonometrii to mogą się przydać wiadomości o funkcji
w tym funkcja różnowartościowa, złożenie funkcji i funkcja odwrotna
29 sty 15:29
MAteusz: Dzięki już rozumiem
29 sty 18:34