Liniowa niezaleznosc wketorow
Janek: Czy wektory v1(x) = 2, v2(x) = cos2 x,
v3(x) = 4 sin2 x, nalezace do przestrzeni funkcji ciaglych na R, sa liniowo niezalezne?
Odpowiedz uzasadnij.
Zrobiłem to wprost z definicji czyli
αv1+βv2+γv3=0
2α=0
βcos2 x=0
γ4sin2 x=0
przez co wyszlo ze
α,β,γ=0 czyli wektory sa liniowo niezalezne bo spelniaja warunek αv1+βv2+γv3=0 tak?
29 sty 13:29
jc: v1(x) = 2
v2(x) = cos2 x
v3(x) = 4 sin2 x
2*v1 − 2 v2 − v3 = 0
29 sty 14:06
Janek: Rozumiem, że z jedynki trygonometrycznej uzasadniona zależność. Czy da sie to zrobić wprost z
definicji, tak ja to chciałem zrobić?
29 sty 14:20