Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n>=66 ...
maćk: Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n>=66 istnieją liczby naturalne x i y, takie że n =
7x + 12y
Zadanie powinno być chyba indukcją udowodnione.
Mam tylko tyle:
n = 66 = 7 * 6 + 12 * 2
67 = 7 * 1 + 12 * 5
68 = 7 * 8 + 12 * 1
69 = 7 * 3 + 12 * 4
Potem, dla n >=66
n = 7x + 12y
n+1 = 7a + 12b
7x + 12y +1 = 7a + 12b
7(a−x) + 12(b−y) = 1
7 * (−5) + 12 * 3 = 1
a − x = −5, b − y = 3
a więc dla x>=5 jest to prawdziwe, bo wtedy tylko a>=0
I dalej utknąłem, z góry dzięki za pomoc
29 sty 13:26
Rafal: Zauważ, że jeśli liczbę pewną liczbę naturalną n da się przestawić 7x+12y, gdzie x,y∊N, to
liczbę n+7 także − wystarczy wziąć 7(x+1)+12y.
Przykłady:
66=7*6+12*2 67=7*1+12*5
73=7*7+12*2 74=7*2+12*5
80=7*8+12*2 81=7*3+12*5
Tak naprawdę zadanie sprowadza się do pokazania, że każda z liczb: 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72
da się w takiej postaci zapisać.
29 sty 14:23
maćk: Spokojnie, wiem jakie jest polecenie. Tylko nie wiem jak formalnie to pokazać/udowodnić

więc napisałem jeszcze przypadek dla y>=4
7 * 7 + 12 * (−4) = 1
a−x = 7, b−y = −4
dla y>=4, bo <=> b>=0
Tylko czy to pokrywa wszystkie możliwości? Wystarczy do dowodu?
29 sty 15:58
Adamm: maćk, czytałeś co napisał Rafal?
jeśli n da się przedstawić to n+7 również
wystarczy sprawdzić 7 przypadków i zadanie rozwiązane
29 sty 16:02
maćk: Tak, a czy 7 przypadków udowodni to dla wszystkich możliwych przypadków ?
Czy to jest dowód indukcyjny?
29 sty 17:21
Adamm: tak, to jest dowód indukcyjny
udowodni dla wszystkich
29 sty 17:25