Dla jakich wartości parametru m równanie
moniq: 1.Dla jakich wartości parametru m równanie x3 +(2m−3) x2 + (2m+5)x=0 ma trzy rozw. z których
dwa są ujemne?
Zrobilam tak że wyłączam x przed całość (x=0 to jedno rozw). Z reszty którą mam w nawiasie
liczę delte>0. i Jak teraz policzyć dwa rozw. ujemne? Wiem że z Vietea ale jak to
popodstawiać

2. Dla jakich wartości parametru m równanie x 4 −2mx 2 =m2 −4 ma trzy rózne rozw.
Wiem ,że trzeba wszystko na jedna strone przerzucić... Jak takie równanie może miec 3 rozw

Ładnie prosze − pomoże ktoś
29 sty 12:57
===:
ile razy jeszcze będziesz to wpisywać?
29 sty 12:59
moniq: Nooo dopóki ktoś nie rozwiąże

. Koniecznie musze się dowiedzieć jak to zrobić. Korkowca w
ferie ciężko złapać

Wiesz jak to zrobić
29 sty 13:04
Adamm: nie musisz iść na korki
możesz po prostu pomyśleć za siebie
29 sty 13:07
===:
przecież w innym wątku masz to wyjaśnione
29 sty 13:08
moniq: MOżecie powiedzieć w którym wątku bo coś tego nie widze

PS. Jakoś mi nie wychodzi to myślenie
29 sty 14:56
SEKS INSTRUKTOR : 1.
x1+x2 < 0 suma dwóch liczb ujemnych jest ujemna
x1*x2>0 iloczyn dwóch liczb ujemnych jest dodatni
2.
przerzucić na jedną stronę
podstawić za x2 zmienną pomocniczą t, narzucić dla niej dziedzinę
rozwiązać równanie dla t
wywalić z rozwiązania to co nie jest w dziedzinie dla t
podstawić za t z powrotem x2 i rozwiązać
29 sty 15:03