Objętość bryły - sprawdzenie
Gaunt: | | 1 | | 1 | |
Leżący pomiędzy odcinkami prostych x=0, y= |
| oraz łukiem wykresu y= |
| obrócono o |
| | 3 | | 1+√x | |
kąt α wokół osi y.
Wyznacz objętość tej bryły zależną od α.
| | 1 | |
Znajduję x dla którego y= |
| . x=4 |
| | 3 | |
Ograniczenia:
0≤x≤4
Wzór na objętość bryły obróconej wokół OY:
2π
a∫
bfx

?
29 sty 11:57
Adamm: 2π to pełny kąt
| | α | |
zamiast |
| daj samo α, powinno być ok |
| | 2π | |
29 sty 12:07
Adamm: i oczywiście trzeba założyć że α∊<0;2π>
29 sty 12:09
Gaunt: Właśnie nie do końca rozumiem te kąty. W przykładach w książce przy obrocie wokół Ox mnożą
zawsze razy π, a przy Oy i 2π. Da się to jakoś wytłumaczyć dlaczego tak jest?
29 sty 12:10
Adamm: pole, długość koła
29 sty 12:11
Adamm: lub cylindra
29 sty 12:11
Gaunt: jak to się ma do objętości po obrocie wokół x/y?
29 sty 12:15
Gaunt: I dziękuję za sprawdzenie Adamm
29 sty 12:23
Adamm: wyobraź sobie że obracasz funkcję f(x)≥0 wokół osi OX
teraz dzielisz powstałą bryłę na przekroje, każda o polu πf2(x) ze wzoru na pole koła
teraz suma wszystkich tych pól będzie objętością naszej bryły
29 sty 12:29
Adamm: może inaczej
wyobraź sobie że ograniczasz bryłę powstałą przez funkcję f(x)≥0 obróconą wokół osi OX
cylindrami z góry oraz z dołu
suma objętości cylindrów górnych/dolnych ogranicza tą bryłę odpowiednio z góry/dołu
granica do której dążą te objętości, o ile dążą do takich samych granic, będzie
naszą szukaną objętością, a to jest po prostu analogia do całki oznaczonej i liczenia pól
29 sty 12:42
Adamm: granica do której dążą przy zwiększaniu się ilości cylindrów
29 sty 12:44
Gaunt: Chyba coś dotarło, dzięki
29 sty 12:59