Całka oznaczona - geometria
lolek: Obliczyć pole powierzchni powstałej w wyniku obrotu wokół osi OX i linii równaniu
y=√2x+x2
29 sty 11:49
Adamm:

pole powierzchni jest nieskończone
od razu to widać, ale możesz się bawić jak chcesz
29 sty 11:53
lolek: tymczasem w odpowiedziach jest 4pi ?
(dla mnie to też jest nie skończone)
29 sty 11:57
lolek: obliczyć pole powierzchni powstałej w wyniku obrotu dookoła osi OX linii równaniu ta sama
linia
29 sty 11:58
lolek: ?
29 sty 13:15
jc: A może było tak y = √2x−x2?
29 sty 13:18
Adamm: wtedy mogłoby tak być
y2+x2−2x=0
y2+(x−1)2=1
górna część koła
obracając wokół osi OX dostajemy kulę o promieniu 1, pole powierzchni to 4π
29 sty 13:25
lolek: tak tak był minus , nie wiem skąd wychodzi wynik, jakieś wzory czy coś nie rozumiem tego zadnia
29 sty 14:09
Adamm: wzór na pole powierzchni koła wystarczy
P=4πr2
r=1
29 sty 14:12
Adamm: kuli nie koła
29 sty 14:12
lolek: nawet jeśli mam zapisane że mam to całką obliczyć ? to stosuje wzór na pole koła ?
29 sty 14:17
Adamm: nie, wtedy liczysz to całką
2π∫02√2x−x2√1+((√2x−x2)')2dx
29 sty 14:22