hmmm
cynamonek:

W trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 6 i 9 wpisano okrąg. Oblicz długość odcinków
na jakie dzieli przeciwprostokątną punkt styczności.
Mój rysunek pomocniczy, Nie mogę sobie przypomnieć jak takie zadanie się robiło

Czy ta średnica dzieli mi na trójkąt równo ramienny? Czy te 2 trójkąty są sobie równe?
c= 3
√13
29 sty 11:45
Gaunt:

Środek okręgu wpisanego w Δ wyznaczają dwusieczne kątów Δ.
Potrafisz coś na tej podstawie wywnioskować?
29 sty 12:05
cynamonek: r√2 , górna jest 2 razy większa a trzecia jest 4 razy większa?
29 sty 13:45
cynamonek: x ( przeciw prostokątna dolnego trójkąta)
x2 = 92 + ( r √2 + r)2
29 sty 13:49
cynamonek: 92 = ( r √2 + r)2 + x2
x − o jest przyprostokątna dolnego trójkąta
29 sty 13:50
cynamonek: (9−r)2 + r2 = h2 gdzie te h jest przeciwprostokątną i wyliczam z delty?
29 sty 13:53
Gaunt:

Można prościej:
Ten trójkąt składa się z 3 par trójkątów przystających − mają takie same kąty (dwusieczne i
kąty proste) i mają po 1 boku wspólnym − zasada BKB.
Dlatego boki oznaczone tymi samymi kolorami są równej dlugości.
6−r+9−r=3
√13
Obliczysz r − obliczysz długości boków − odpowiednio 6−r i 9−r
29 sty 14:14