Dla jakich wartości parametru m równanie:
moniq: 1.Dla jakich wartości parametru m równanie x
3 +(2m−3) x
2 + (2m+5)x=0 ma trzy rozw. z których
dwa są ujemne?
Zrobilam tak że wyłączam x przed całość (x=0 to jedno rozw). Z reszty którą mam w nawiasie
liczę delte>0. i Jak teraz policzyć dwa rozw. ujemne? Wiem że z Vietea ale jak to
popodstawiać

2. Dla jakich wartości parametru m równanie x
4 −2mx
2 =m
2 −4 ma trzy rózne rozw.

Wiem ,że trzeba wszystko na jedna strone przerzucić... Jak takie równanie może miec 3 rozw

Ładnie prosze − pomoże ktoś
29 sty 11:42
Janek191:
x1 + x2 < 0
x1*x2 > 0
29 sty 12:48
===:
2)
Licz przez podstawienie x2=t gdzie t≥0
Aby Twoje równanie miało 3 różne rozwiązania równanie z podstawienia ma mieć dwa
pierwiastki z których jeden większy od 0 a drugi równy 0
29 sty 12:54
Janek191:
Do 1) x = 0
| | c | | 2m +5 | |
x1*x2 = |
| = |
| > 0 ⇒ 2m > − 5 ⇒ m > −2,5 |
| | a | | 1 | |
| | −b | | 3 − 2m | |
x1 + x2 = |
| = |
| < 0 ⇒ 3 < 2m ⇒ m > 1,5 |
| | a | | 1 | |
m ∊ ( 1,5 ; +
∞)
Teraz policz Δ i ma być Δ > 0
29 sty 13:14
xda: x17−mx15+(m−2)x10+2x+m^
2−2
2 mar 12:02
Eta:
Załóż nowy post ( nie wyciagaj starych sprzed lat)
Napisz poprawnie treść zadania, bo nikt nie jest duchem ,by zgadywać o co Ci chodzi
2 mar 12:22