Odległość prostych.
Ania: Znaleźć odległość prostych L : x + y + z = 1; x−y −z = 2 i M : x + y = −2; 2x + 2y + z = 1.
Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.
29 sty 11:20
:: Sprowadź te proste do równań ogólnych a potem podstaw do wzoru na odległość prostych
równoległych .
29 sty 11:22
Jerzy:
Nie ma takigo wzoru.
29 sty 11:24
:: Racja . Te dwie proste są w przestrzeni .
29 sty 11:28
Jerzy:
1) Znajdzć wektory kierunkowe
2) Wybierz dowony wektor o końcach na prostych
3) Oblicz obj etość równoległościanu zbudowanego na tych wektorach
4) Podziel objętość przez pole podstawy ( to jego wysokość, czyli odległość prostych )
29 sty 11:40
Ania: Udało mi się wyznaczyć równania parametryczne tych prostych:
|x| |3/2| |0 | |x| |0| |1 |
L: |y| = |0 | + t |−1| M: |y| = |0| + t |−1|
|z| |0 | |1 | |z| |5| |0 |
nie wiem czy da się to jakoś wykorzystać w tym zadaniu.
29 sty 11:43
Jerzy:
Podałem Ci algorytm.
29 sty 11:45